De gevolgen van te diepe aanplant van stadsbomen
Bij aanvragen voor een TFI-behandeling van stedelijke bomen met verminderende conditie worden regelmatig loodrechte stamvoeten aangetroffen, een teken voor te diepe aanplant. Een begraven stamvoet is een thema voor discussie, want vaak wordt het in verband gebracht met een slechte aanplant. Maar is het echt een groot probleem voor de boom? Uit de praktijk blijkt soms wel, soms niet. Het lijkt erop dat er onder de grond meer gebeurt dan op het eerste gezicht zichtbaar is.
Gelukkig is naar de diepte van aanplant van stedelijke bomen in het laatste decennium veel onderzoek gedaan. Deze whitepaper geeft een beknopte samenvatting van de resultaten daarvan. Wat is precies het schadelijke effect van een begraven stamvoet? Als sommige bomen zich kunnen herstellen, en andere niet, wat is de werkelijke reden voor schade op langere termijn? En hoe kunnen we deze kennis gebruiken om de bomen het beste te behandelen?
Lees hier deel 1 van de whitepaper waarin we de algemene gevolgen op een te diep aangeplante boom behandelen. In deel 2 zullen we ingaan op de belangrijkste veroorzaker van de slechtere groei van te diep geplante bomen.
Auteur
In 2023 is Maximilian Hetz, afgestudeerd in Wageningen, bij TFI in dienst gekomen als onderzoeker. Waar nodig, geeft hij begeleiding en advies bij de uitvoering en doet structureel onderzoek naar de doorontwikkeling van de TFI-methode®. Hij toetst waar ontwikkelmogelijkheden zijn zodat we in onze dienstverlening ook in de toekomst in kunnen blijven spelen op de invloed van klimaatverandering op de bodem en de gevolgen daarvan voor bomen. Zo kunnen wij de resultaten van onze TFI-behandelingen blijven waarborgen.