Waddinxveen kiest bij 137 bomen voor een vliegende start
In april 2025 is in het hart van Waddinxveen in Park Coenecoop aan de Kanaaldijk een groene transformatie gestart. Het circa drie hectare grote gebied wordt nieuw leven ingeblazen met een revitaliseringsproject waarbij natuur, biodiversiteit en leefbaarheid centraal staan. Een belangrijk onderdeel van deze vernieuwing is de aanplant van 137 bomen, een initiatief dat niet alleen esthetische waarde toevoegt, maar ook structureel bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. TFI was erbij om bij alle nieuw aangeplante bomen de groeiplaatsverbetering “Start Bodemleven” toe te passen, een revolutionaire methode om op elke willekeurige plek bosgrond na te bootsen.
Inheemse soorten en eetbare natuur
De nieuw aangeplante bomen bestaan uit een rijke mix van inheemse soorten, met een opvallend aandeel fruitbomen. Deze keuze ondersteunt de lokale biodiversiteit, biedt voedsel en schuilplaatsen voor vogels en insecten, en draagt bij aan een aantrekkelijk parklandschap voor bezoekers en omwonenden.
Natuurinclusieve inrichting
Naast de bomen zijn ook nieuwe bankjes geplaatst om recreatie en ontmoeting te stimuleren. Bovendien is een groot aantal bloemen ingezaaid om bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken. Deze bloemrijke vegetatie vormt een natuurlijke onderlaag en versterkt het ecologische netwerk in het park.
Duurzame aanpak door groeiplaatsverbetering
Een bijzonder aspect van dit project is de manier waarop de bomen zijn aangeplant. In plaats van grote plantgaten met nieuwe grond, wat ingrijpend is voor de bestaande bodemstructuur en bodemleven, is bewust gekozen voor minimale plantgaten zonder gronduitwisseling.
Deze werkwijze was mogelijk dankzij de toepassing van de revolutionaire behandeling Start Bodemleven met de TFI-methode®. De behandeling richt zich op het verbeteren van de bodemkwaliteit rondom de kluit, waardoor de jonge bomen optimaal kunnen aanslaan en zich goed kunnen ontwikkelen. Door de bodemstructuur en het bodemleven gericht te verbeteren, worden de water- en luchthuishouding geoptimaliseerd en wordt de opname van voedingsstoffen bevorderd. Dit maakt de bomen veerkrachtiger tegen droogte en ziekten en vergroot hun aanslagkans en groei aanzienlijk.
Bij de keuze voor grootschalige toepassing van de behandeling Start Bodemleven speelde voor de gemeente Waddinxveen nog de volgende overwegingen een rol: minder transportbewegingen en bijbehorende CO2 uitstoot, geen afvoer van grond en financieel aantrekkelijk. Daarnaast draagt de versnelde groei van de jonge bomen bij aan extra CO2 opslag.
Ontwikkeling en ontwerp door Bureau Schildwacht
De plannen voor de revitalisering van Park Coenecoop zijn ontwikkeld door Bureau Schildwacht. Hun visie richt zich op een duurzame, toekomstbestendige inrichting waarin mens en natuur in balans zijn.
Marcel Schildwacht, Bureau Schildwacht vof, eigenaar/oprichter: “Afgelopen half jaar een mooi project gedraaid in Waddinxveen. Het was een relatief saaie groenstrook met een recht toe rechtaan tegelpad wat we nu hebben omgevormd tot een mooi wandelgebied met [bijna] 140 nieuwe bomen zodat wandelaars zowel in de zon als in de schaduw kunnen wandelen. Tevens is het wandelgebied nu extra aantrekkelijk voor planten en dieren gemaakt. Zo zijn er een takkenril en een vleermuistil geplaatst en een bloemrijk zaadmengsel ingezaaid. De wandelaars vanuit de naastgelegen bedrijventerrein Coenecoop waren in ieder geval zeer tevreden.” (Bron: LinkedIn)
Samen naar een vitaal park
Met deze aanpak zet Waddinxveen een belangrijke stap richting vergroening en klimaatadaptatie. Park Coenecoop wordt hiermee niet alleen een prettige plek om te wandelen of te ontspannen, maar ook een waardevol leefgebied voor flora en fauna.
Albert Kerssies, wethouder Waddinxveen: “Rondleiding gehad…door het nieuw ingerichte gebied tussen het bedrijventerrein Coenecoop en de Kanaaldijk in de Gemeente Waddinxveen. Het is bij elkaar een gebied van ongeveer 3 hectare. Er zijn 137 bomen bijgeplant, nieuwe bankjes geplaatst en veel bloemen ingezaaid. Veel verschillende inheemse soorten bomen zijn aangeplant, waarvan een behoorlijk aantal fruitbomen. Bureau Schildwacht heeft de plannen voor dit gebied ontwikkeld. Voor het planten van de bomen zijn de plantgaten minimaal gehouden. Dit was mogelijk omdat er na het planten door TFI Vitaler Groen de methode groeiplaatsverbetering bij alle bomen is toegepast.” (Bron: LinkedIn)
De combinatie van zorgvuldig gekozen beplanting, duurzame inrichting en innovatieve bodemverbetering maakt dit park tot een voorbeeld van moderne, ecologisch verantwoorde gebiedsontwikkeling.