Sonsbeekpark, Arnhem

Wij zijn erg erg tevreden over het behaalde resultaat in anderhalf seizoen,
de behandeling moet voldoende zijn tot 2027″

Gemeente Arnhem

Sonsbeekpark in Arnhem is door zijn omvang en hoogteverschillen een bijzonder park. Het is niet voor niets in 2012 uitgeroepen tot het mooiste park van Nederland.

Maar ook op zo’n mooie locatie hebben bomen extra zorg nodig. Uit onderzoek bleek dat de groeiplaats van een waardevolle groep bomen door betreding en bladruimen verdicht en verschraald is geraakt. De groep van circa 30 bomen staan op een zicht locatie in het park, voor villa Sonsbeek.

In het voorjaar van 2020 hebben wij bij deze bomen een groeiplaatsverbetering uitgevoerd met de TFI-methode ®, ook is er een kalkgift gegeven.  Begin november hebben we aanvullend rond de stammen een strooisellaag aangebracht en onder de rest van de kronen bladcompost. De totale behandeling zal binnen enkele jaren tot een betere bodemstructuur en doorworteling leiden, zodat de levensduur van de bomen aanzienlijk verlengd wordt.

Ervaring en het huidig resultaat in 2022:

“Werkplanning in een landelijk monumentaal park, waar dagelijks veel bezoekers komen, is niet eenvoudig. Als er dan ook nog eens reguliere festiviteiten zijn, dan valt het niet mee om goede uitvoering aan het werk te geven, zeker niet met honderden kinderen en ouders in de directe omgeving. Hier kwam de onderaannemer van TFI, die de strooisellaag heeft aangebracht, snel achter. Mede door snelle reactie en inzet van TFI hebben de uitvoerende werkzaamheden en de festiviteiten toch gezamenlijk kunnen plaatsvinden.

In 2021 was er al een duidelijke verbetering binnen de bladmassa van de bestaande bomen waar te nemen. Voorgaande jaren was er in juli al veel bladval uit de kronen waarneembaar. In 2021 hebben we meer en groter blad geconstateerd in de bomen. Ook is dat jaar de strooisellaag nogmaals aangevuld.

We zijn erg tevreden over het behaalde resultaat in anderhalf seizoen. Het geheel moet voldoende zijn tot 2027. Hierna gaan we opnieuw de situatie bekijken/beoordelen of er weer maatregelen getroffen dienen te worden.“

Codi Duyster
Boombeheerder en adviseur @ Gemeente Arnhem