Bomen en klimaat

Bomen en klimaat

Bomen en andere vegetatie maken onze steden koeler. Dit is vooral belangrijk in de huidige tijd van klimaatverandering. Veel steden hebben te kampen met stijgende temperaturen en meer hittegolven.

Koelende werking

Bomen bieden schaduw en ze verminderen ook het zogenaamde albedo-effect van harde oppervlakten en materialen zoals asfalt en beton. Bomen koelen de lucht doordat ze via evapotranspiratie de luchtvochtigheid verhogen. De koelende werking van bomen is bevestigd door veel studies, maar de grootte van het koelingseffect varieert. De meeste studies wijzen op een verlaging van de temperatuur met een paar graden. Maar een studie in Phoenix, Arizona vond een toename van 7 graden Celsius bij een afname van de vegetatie met 20%.

Schaduweffect

Vooral het schaduweffect van bomen blijkt belangrijk te zijn en sommige harde oppervlakten kunnen in de schaduw van bomen tot 25 graden koeler zijn. Ook van groot belang is dat bomen ons zogenaamde thermisch comfort verhogen, zodat het zelfs op de warmste dagen mogelijk is om buiten te vertoeven. Tijdens hittegolven verlagen bomen de hittestress, iets wat bijdraagt aan een betere gezondheid van de inwoners. Het verbeteren van het koelingseffect van bomen vereist een goed ontwerp van straatbomen, beplantingen en parken, aangezien verkeerd geplaatste bomen de circulatie van koele lucht in de stad kunnen beperken. In de winter kunnen wintergroene bomen ook de zonnestraling  blokkeren, waardoor het donkerder en koeler wordt.

Baten van bomen

Deze publicatie is een onderdeel van het artikel ‘Baten van Bomen’.  Onze steden hebben bomen nodig. Of beter: onze steden hebben bomen nodig die gezond en vitaal zijn, en het liefst ook groot, zodat ze een reeks van essentiële baten kunnen leveren. Het gehele artikel Baten van Bomen geeft een overzicht van de baten van bomen, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek.

Auteur

Cecil Konijnendijk is al meer dan 25 jaar actief Baten van Bomenin onderzoek, onderwijs en advies met focus op ‘urban forestry’, stedelijk groen en zogenaamde ‘nature-based solutions’. Momenteel woont hij in Barcelona, vanwaar hij het nieuwe Nature Based Solutions Institute leidt. Ook is Cecil hoogleraar ‘urban forestry’ aan de Universiteit van Brits Columbia, Vancouver, Canada.