Bomen en gezondheid
Onderzoek uit de hele wereld heeft duidelijk aangetoond dat onze gezondheid verbeterd wanneer we meer bomen en groen om ons heen hebben. Een Nederlandse studie toonde een positieve relatie aan tussen stedelijk groen en zowel mentale als lichamelijke gezondheid. In een andere studie nam het stressniveau van bewoners af wanneer er meer bomen aan een woonwijk werden toegevoegd. Een groene stedelijke omgeving kan leiden tot een lager gebruik van antidepressiva en ADHD-medicatie.
Positief effect
Alleen al uitzicht op bomen vanuit ons huis of een ziekenhuiskamer kan van positieve invloed zijn op onze gezondheid. ‘Groen’ uitzicht verlaagt ons stressniveau en herstelt ons aandachts- en concentratievermogen. We zijn actiever wanneer we in een groene omgeving met goede toegang tot parken en andere groenvoorzieningen wonen of werken. Dit heeft vervolgens een positief effect op hart- en vaatziekten, overgewicht, en andere gezondheidsproblemen. De aanwezigheid van meer bomen kan een positief effect hebben op het geboortegewicht, van groot belang voor de latere gezondheid van kinderen.
Luchtkwaliteit
Ook het verkoelende effect van bomen en hun invloed op de luchtkwaliteit zijn van belang voor onze gezondheid. Bomen verlagen bovendien onze blootstelling aan ultraviolette straling, zodat het risico op huidkanker afneemt. Gezondheid en welbevinden hebben ook een sociale component en gebrek aan sociaal contact is niet goed voor ons. Bomen, parken en andere groenvoorzieningen creëren prettige ontmoetingsplaatsen voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. We weten bijvoorbeeld dat volkstuinen en stadslandbouw sociale contacten kunnen bevorderen.
Baten van bomen
Deze publicatie is een onderdeel van het artikel ‘Baten van Bomen’. Onze steden hebben bomen nodig. Of beter: onze steden hebben bomen nodig die gezond en vitaal zijn, en het liefst ook groot, zodat ze een reeks van essentiële baten kunnen leveren. Het gehele artikel Baten van Bomen geeft een overzicht van de baten van bomen, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek.
Auteur
Cecil Konijnendijk is al meer dan 25 jaar actief in onderzoek, onderwijs en advies met focus op ‘urban forestry’, stedelijk groen en zogenaamde ‘nature-based solutions’. Momenteel woont hij in Barcelona, vanwaar hij het nieuwe Nature Based Solutions Institute leidt. Ook is Cecil hoogleraar ‘urban forestry’ aan de Universiteit van Brits Columbia, Vancouver, Canada.