Baten van Bomen – Nog meer effecten van stedelijk groen

Nog meer effecten van stedelijk groen

De lijst met baten van bomen is lang, en we kunnen hier alleen een paar hoogtepunten noemen.

Positieve effecten van stedelijk groen

Onderzoekers in de Verenigde Staten concludeerden bijvoorbeeld dat consumenten tussen de 9 en 12% meer voor hun producten wilden betalen in winkelstraten met bomen. Ook waren ze bereid om verder te reizen naar deze groene winkelgebieden.

Ander onderzoek in de VS heeft een relatie aangetoond tussen misdaad en stedelijk groen. Groene wijken hebben meestal lagere misdaadcijfers.

Kinderen op scholen met meer groen hebben een betere concentratie, zijn beter in het oplossen van problemen en scoren hoger op toetsen.

Experimenten hebben aangetoond dat mensen die langere tijd in de natuur hebben doorgebracht veel beter zijn in het oplossen van complexe vraagstukken.

Ook spelen stadsbomen, en dan vooral fruitbomen, een rol in de stedelijke voedselvoorziening. 

Baten van bomen

Deze publicatie is een onderdeel van het artikel ‘Baten van Bomen’.  Onze steden hebben bomen nodig. Of beter: onze steden hebben bomen nodig die gezond en vitaal zijn, en het liefst ook groot, zodat ze een reeks van essentiële baten kunnen leveren. Het gehele artikel Baten van Bomen geeft een overzicht van de baten van bomen, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek.

Auteur

Cecil Konijnendijk is al meer dan 25 jaar actief Baten van Bomenin onderzoek, onderwijs en advies met focus op ‘urban forestry’, stedelijk groen en zogenaamde ‘nature-based solutions’. Momenteel woont hij in Barcelona, vanwaar hij het nieuwe Nature Based Solutions Institute leidt. Ook is Cecil hoogleraar ‘urban forestry’ aan de Universiteit van Brits Columbia, Vancouver, Canada.