Baten van bomen – Bomen en attractief wonen en werken

Bomen en attractief wonen en werken

Bomen dragen bij aan een attractievere woon- en werkomgeving. De prijzen van huizen en flats die meer groen in de buurt hebben zijn meestal hoger; soms tot 10 of 15%. We zijn bereid meer te betalen om in of nabij het groen te wonen. Het is ook belangrijk om bomen en ander groen in onze werkomgeving te hebben. Een Zweedse studie wees uit dat toegang tot groen, of zelfs alleen uitzicht op groen zorgde voor een grotere werktevredenheid, minder stress en hogere productiviteit.  

Groen voor ons welzijn

Deens onderzoek gaf het belang van natuur aan voor creatieve beroepen. Vooral tijdens de eerste deel van het creatieve proces brengen veel kunstenaars, acteurs en auteurs veel tijd in het bos en aan het strand door. Mochten we tegen hevige stress of zelfs een burn-out aanlopen, dan kan natuur van groot belang zijn voor ons herstel, bijvoorbeeld door therapeutisch tuinieren. Hoewel we nog niet veel weten over het effect van bomen en natuur op het versterken van onze sociale banden zijn er genoeg indicaties dat we meer sociaal en behulpzaam zijn wanneer we meer tijd doorbrengen in het groen. 

Baten van bomen

Deze publicatie is een onderdeel van het artikel ‘Baten van Bomen’.  Onze steden hebben bomen nodig. Of beter: onze steden hebben bomen nodig die gezond en vitaal zijn, en het liefst ook groot, zodat ze een reeks van essentiële baten kunnen leveren. Het gehele artikel Baten van Bomen geeft een overzicht van de baten van bomen, gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek.

Auteur

Cecil Konijnendijk is al meer dan 25 jaar actief Baten van Bomenin onderzoek, onderwijs en advies met focus op ‘urban forestry’, stedelijk groen en zogenaamde ‘nature-based solutions’. Momenteel woont hij in Barcelona, vanwaar hij het nieuwe Nature Based Solutions Institute leidt. Ook is Cecil hoogleraar ‘urban forestry’ aan de Universiteit van Brits Columbia, Vancouver, Canada.