Bomen en zonnebrand; bereik veel met weinig!
Het komt zelden voor, maar toen onze collega’s in Duitsland vorig jaar teruggingen naar een project uit 2019, waren ze ineens verrast door de slechte resultaten. Veel bomen hadden weinig bladmassa en hele zijtakken waren kaal en dood. Als groen in een nieuw ontwikkelingsgebied was een rij esdoorns langs de weg geplant. Om de slechte bodemgesteldheid te verbeteren en de bomen beter te laten groeien is de TFI-methode® toepast. Normaliter slaat ons substraat, een mix van onder andere wormenhumus en mycorrhiza-sporen, perfect aan voor een goede start van nieuwe aanplant. Waarom dan toch deze onbevredigende resultaten?
Oorzaak van het probleem
Met een korte inspectie kon de oorzaak van het probleem worden vastgesteld. Alle bomen met vitaliteitsproblemen en dood hout hadden uitgebreide zonnebrand opgelopen en toonden schorsnecrose aan de zuidwestzijde. Het resterende cambium probeerde de wonden en scheuren al te overgroeien. De schade aan de bast leidde tot de dode takken in de kroon. Het was niet de eerste keer dat we dit zagen, vooral bij nieuwe aanplant van esdoorns hebben we dit vaker gezien.
Een groot deel van de nieuwe aanplant is blijvend beschadigd door de zonnebrand en er zal meer onderhoud nodig zijn om de bomen te behouden. De schade zal op lange termijn leiden tot afsterven van de boom. Vooral de jaren 2018-2020 en 2022 werden gekenmerkt door grote droogte, extreme dagelijkse maximumtemperaturen en stralingsintensiteit. Vooral bomen met een dunne, donkere schors zoals esdoorn, beuk, els, es, linde en de spar zijn kwetsbaar voor veel droogte en zon. Het cambium onder de schors warmt op en wordt onherroepelijk beschadigd. Vanaf ongeveer 45°C sterft het af. Schimmels en bacteriën kunnen via de schorsnecrose de stam binnendringen en de boom extra schade toebrengen. De niet beschaduwde delen van de boom, bijvoorbeeld de delen van de stam die blootstaan aan de lage middagzon, zijn kritisch. De kap van naburige bomen kan er ook voor zorgen dat de zon onverwacht op de gevoelige schors schijnt.
De bomenrij die door TFI werd behandeld, telde slechts twee bomen met zeer goede resultaten. De ene boom stond in de schaduw van een gebouw, de andere in de schaduw van een oude boom. Hier waren de positieve effecten van de TFI-methode® goed te zien. De bomen stonden vol in blad en vertoonden een goede groei.
Klimaatomstandigheden
Voor nieuwe aanplant in de huidige klimaatomstandigheden wordt een beschermende laag op de stam sterk aangeraden, evenals regelmatig water geven. Een witte, reflecterende stamcoating, bijvoorbeeld met Arboflex, kan het beste in de kwekerij worden aangebracht. Bamboe- of rietmatten als stambescherming zijn ook mogelijk. Deze maatregel kost bijna niets, maar draagt bij tot het behoud van de boom op lange termijn.
Uiteindelijk is het altijd een plaatsgebonden totaalconcept dat de bomen beschermt, behoudt en in stand houdt. Voor TFI is het belangrijk om uw bomen voor een lange termijn te vitaliseren. Daarom baseren wij onze oplossingen altijd op het gegeven probleem. Dit omvat een allesomvattende kijk op zowel de boom als de bodem.
Auteur: Damian Jörren, dipl. Landespflege, TFI Vitaleres Grün