Golfbaan Oosterhout lost slechte afwatering op met TFI

Golfbaan Oosterhout lost slechte afwatering op met TFI

Stichting Golfsport Oosterhout kampt al geruime tijd met een afwateringsprobleem als zij eind vorig jaar in contact komt met TFI Vitaler Groen. Het water van de golfbaan loopt niet goed weg. Na een flinke regenbui blijft het water op bepaalde plekken te lang staan, met langdurig natte delen als gevolg. Greenkeeper Arijan van Alphen weet heel goed wat de oorzaak is: bodemverdichting. Arijan: “Storende lagen in de bodem veroorzaken slechte waterinfiltratie, waardoor het water onvoldoende kan wegzakken.”

De green blijft volledig intact
De uitdaging van Arijan is herkenbaar voor veel greenkeepers: hoe pak je een probleem onder de grond aan, zonder de verder perfect onderhouden green te beschadigen? Arijan: “Toen ik hoorde over de TFI Methode was ik in eerste instantie terughoudend. In de golfwereld is het nog niet zo’n bekende aanpak. TFI verzekerde mij dat alle werkzaamheden ondergronds plaatsvinden en bracht me in contact met enkele tevreden opdrachtgevers. Dat gaf de doorslag. Als zelfs evenemententerreinen waar tienduizenden bezoekers op hebben staan springen weer een perfecte afwatering hebben, dan moet de TFI-behandeling bij mijn golfbaan ook succesvol zijn. Ik ben zó blij dat ik het heb aangedurfd.”

“Als greenkeeper hou ik van innovatie en besloot ik TFI Vitaler Groen de opdracht te verlenen tot het opheffen van de bodemverdichting”
Arijan van Alphen – Hoofdgreenkeeper bij Stichting Golfsport Oosterhout

 Nergens luistert de aanpak van bodemverdichting zo nauw als in de golfwereld. Bij sportvelden en evenemententerreinen bepaalt TFI zelf de meest geschikte oplossing. Bij een golfbaan gaat alles in nauw overleg met de greenkeeper, die zijn baan immers het beste kent. Zo ook in Oosterhout. Arijan: “Samen met TFI hebben we ter plaatse gekeken naar de beste aanpak voor onze golfbaan en de meest passende oplossing vastgesteld. Vrijwel direct na de behandeling in januari 2020 merkte ik dat de grond aanzienlijk droger bleef. Zelfs na de zeer natte februari maand hebben wij geen wateroverlast meer gehad en is de golfbaan in topconditie!”