Commanderij, Maasland

“Een jaar na het verbeteren van de groeiplaats zijn wij gaan kijken op locatie. We kregen kippenvel toen we zagen hoe sterk en gezond de leilindes er nu bij staan. Dank voor de kennismaking met jullie, TFI!”

Gemeente Midden-Delfland

.“Afgelopen zomer 2022 heeft Feroz Salamat van TFI Vitaler Groen contact met mij gezocht om kennis te maken met de Gemeente Midden-Delfland. Zodoende heeft hij een presentatie gegeven over de werkwijze van TFI. Dit was meteen in goede aarde gevallen waardoor er al snel een vervolg kwam om ook de buitendienst te introduceren met het concept van TFI.

Ons enthousiasme binnen de gemeente was dusdanig gewekt dat we de werkwijze graag in de praktijk wilden zien. In Maasland aan de Commanderij staan een tweetal rijen met leilindes die het al jaren niet goed deden. De grond waarop ze staan was vroeger bestemd voor akkerbouw. Ten tijde van de Koude Oorlog is op die plek een grote militaire opslag gemaakt. Toen de opslag niet meer nodig was, is het complex gesloopt, de bodem gesaneerd en bouw- en woonrijp gemaakt. Hierdoor is naar alle waarschijnlijkheid een storende laag ontstaan.

De leilindes op deze locatie deden het niet zoals men zou verwachten. Mede door het gesprek met TFI en hun bevindingen van de groeiplaats van de bomen, hebben we besloten een pilot op te zetten om te kijken of het substraat en manier van injecteren van TFI de leilindes weer op niveau zouden kunnen brengen.

Een jaar na het verbeteren van de groeiplaats zijn wij gaan kijken op locatie. We kregen kippenvel toen we zagen hoe sterk en gezond de leilindes er nu bij staan. Dank voor de kennismaking TFI!”

Wouter-Jan van Es

Groenbeheerder, Afdeling Beheer Openbare Ruimte @Gemeente Midden-Delfland