Gendt, gemeente Lingwaard

Samen met gemeente Lingewaard hebben we een behandelplan uitgewerkt om de vitaliteit te verbeteren en wortelopdruk te minderen. 

De 74 platanen aan de Dorpstraat in Gendt vormen samen één van de oudste lanen van de gemeente Lingewaard. De bomen zijn vermoedelijk rond 1955 geplant en hebben nu, zo’n 65 jaar later, een stamdiameter van circa 80 cm en een indrukwekkend bladerdak ontwikkeld.

De platanen zijn onderdeel van de hoofdgroenstructuur en worden jaarlijks gecontroleerd. Door het voortdurend bladruimen bleken de groeiplaatsen verarmd en ontstonden er klachten over wortelopdruk en vitaliteitsproblemen.

Samen met gemeente Lingewaard, hebben we een behandelplan uitgewerkt. Voorafgaand zijn de bomen gesnoeid, om zo de bladmassa aanzienlijk te verminderen. Vervolgens hebben wij de groeiplaatsen volgens de TFI methode® behandeld om de vitaliteit te verbeteren en wortelopdruk te verminderen.

John de Wit, groenbeheerder van gemeente Lingewaard, geeft aan zeer tevreden te zijn over de samenwerking. Ook ervaart hij een verbetering van de vitaliteit en minder wortelopdruk aan de Dorpstraat.