Amaliapark, Utrecht

“Het resultaat van de behandeling zijn duurzaam sterke en stabiele bomen met een gezond bladerdek, bestand tegen schimmels en ziekten. De drie zuileiken zijn mooi uitgelopen en zitten goed in het blad”

Gemeente Utrecht

“Bij de nieuwbouw Kop Amaliapark heeft de gemeente Utrecht in maart 2019 7 zuileiken herplaatst in de groenstrook tussen de Nieuwe Westerkerk en de Monarchvlinderlaan. Een fraaie aankleding. De zuikeiken komen uit de binnenstad, zij moesten daar weg vanwege de aanleg van de busbaan.

In augustus bleek de conditie van de bomen ronduit slecht, 4 bomen waren er reeds afgestorven. Groeiplaatsverbetering volgens de TFI-methode bood soelaas voor de 3 overgebleven bomen. Met speciale luchtdrukapparatuur wordt de grond onder en rondom de bomen van nieuwe wortelkanalen voorzien. De wortels kunnen nu gemakkelijk uitgroeien, zodat geen ‘bloempoteffect’ ontstaat. De wortelkanalen worden tevens gevuld met organische voedingssupplementen. Dit voedingsmateriaal is aangepast aan het voedingsgehalte in de bodem en aan de behoefte van de bomen. Doordat de voeding direct bij de wortels geinjecteerd wordt kunnen de bomen deze voeding snel opnemen.

Het resultaat van de behandeling zijn duurzaam sterke en stabiele bomen met een gezond bladerdek, bestand tegen schimmels en ziekten. Een eenmalige behandeling volstaat voor 7 tot 10 jaar. In april 2020 bleek dat de behandeling is aangeslagen, de drie zuileiken zijn mooi uitgelopen en zitten goed in het blad.”

Richard Thomassen
Projectleider Ruimte @ Gemeente Utrecht