Noorderplantsoen, Groningen

“Het Noorderplantsoen heeft altijd veel te verduren gehad door verkeer en evenementen waardoor bodemverdichting is ontstaan. Nadat TFI het gazon heeft belucht en voorzien van hun speciale natuurlijke substraat, is het park ook na zware regenbuien weer goed begaanbaar!”

Gemeente Groningen

“Op het noordwestelijke deel van de oude stadswallen in Groningen is in 1880 een stadspark aangelegd. Aan de langgerekte vorm van het park zie je nog goed hoe de voormalige verdedigingswallen liepen. Tot aan 2019 hebben we hier te kampen gehad met veel wateroverlast en mede daardoor slecht groeiende gazons. Ook de kwaliteit van de bomen en vaste planten liet te wensen over.

“Het park heeft door de jaren heen altijd veel te verduren gehad. Tot de jaren ’90 reed er veel verkeer rond en door het park. Daar was toentertijd een oplossing voor gevonden, maar nu vinden er regelmatig evenementen plaats zoals het jaarlijkse festival Noorderzon. Om het gras en de gevarieerde aanplant van het park extra aandacht te geven, hebben we TFI ingeschakeld om de bodemkwaliteit te verbeteren voor de lange termijn.

Uit onderzoek door Gert Veldhuizen van TFI bleek dat in totaal 119 are van het gazon belucht moest worden, tot verschillende dieptes onder het maaiveld. Een groot project dat TFI in vier keer heeft uitgevoerd tussen 2019 en 2022. Tegelijkertijd met de beluchting door middel van een injectielans, heeft TFI de bodemstructuur verbeterd met hun speciaal natuurlijk substraat.

Nu, ruim 3 jaar na de eerste behandeling via de TFI-methode®, is het Noorderplantsoen ook na zware regenbuien weer een fijn recreatiegebied voor alle omwonenden en toeristen. Het gazon staat er mooi bij en alle 40 soorten bomen waaronder populieren, iepen, kastanjes en diverse soorten eiken,  geven weer volop schaduw op warme zomerdagen door hun gezonde bladerdak.”

Hemmo Jager

Specialist Ecologie, Afdeling Stadsingenieurs @Gemeente Groningen