Hobbemastraat, Middelharnis

“Na het verwijderen van de oppervlakkige wortels hebben we geen teruggang in de conditie van de bomen waargenomen. Toch mooi als je erover nadenkt hoeveel wortels er verwijderd zijn, en dan ook nog in een extreem droog jaar!”

Gemeente Goeree-Overflakkee

“Wij hadden veel last van wortelopdruk in de Hobbemastraat in Middelharnis. Door alle oppervlakkige wortels onder de tegels, lagen veel tegels zelfs helemaal los.

In overleg met Nicolaas Verloop van TFI hebben wij in 2018 besloten TFI opdracht te geven om te kijken naar de groeiplaats van de lindebomen en die te laten behandelen via de TFI-Methode® om de wortelproblematiek aan te pakken.

Uit onderzoek bleek groeiplaatsverbetering nodig om de bomen dieper te laten wortelen. In Februari 2018 zijn alle groeiplaatsen van de bomen behandeld. Door de behandeling via de TFI-methode® wordt de boom gestimuleerd om meer en diepere wortels te maken. Eerst heeft TFI met speciale luchtdrukapparatuur scheuren en poriën in de grond gemaakt om ze daarna ver onder de boom te vullen met natuurlijk substraat. De bomen gaan hierdoor dieper wortel schieten, onder het voetpad en de straat door.

Eén groeiseizoen later is er nieuwe bestrating aangelegd in de hele straat waarbij alle oppervlakkige wortels tot ongeveer 20 cm diepte verwijderd zijn. Hierbij hebben wij wel opgelet geen wortels weg te halen die de boom nodig heeft om stabiel in de grond te blijven staan.

Het resultaat was dat wij het eerste jaar na het verwijderen van de oppervlakkige wortels geen teruggang in de conditie van de bomen hebben waargenomen. Toch mooi als je erover nadenkt hoeveel wortels er verwijderd zijn, en dan was 2018 ook nog een extreem droog jaar! Nu 4,5 jaar later groeien de bomen naar tevredenheid en ligt de stoep er nog steeds goed bij.”

Bram Flikweert

Beleidsadviseur Groen @ Gemeente Goeree-Overflakkee