Bomen gered in Zoetermeer

Bomen gered in Zoetermeer

In Zoetermeer veroorzaakte worteldruk zoveel overlast dat een aantal volwassen bomen al bijna op de rooilijst stonden. Een pilot van TFI was hun laatste hoop.

“Het is onze ervaring dat na herbestrating in de buurt van bestaande bomen de wortelopdruk vaak na 1 of 2 jaar alweer terugkeert. Gert Veldhuizen van TFI heeft ons overtuigd om in 2010 een uitgebreide proef te doen in een van onze wijken Rokkeveen (voormalig Floriade-terrein). Juist hier ontstonden regelmatig gevaarlijke situaties door wortelopdruk en intern gingen er al stemmen op om de bomen maar gewoon te kappen. Op basis van de proef met TFI zouden we besluiten of de bomen definitief moesten worden verwijderd.

Het doel van de TFI-methode® was voor ons duidelijk: de bomen dieper te laten wortelen dan de bovenste 30 cm van de bodem. Na twee jaar zijn wij begonnen met herstraten in deze wijk, hierbij hebben wij containers vol met wortels verwijderd van de bomen die zijn blijven staan.

Na 5 jaar monitoren kunnen wij zeggen dat bij 90% van de behandelde bomen de TFI-methode® boven verwachting heeft geholpen! Bij de overige 10% is er in geringe mate sprake van terugkerende wortelopdruk.

Voor mij als boombeheerder is het minstens zo belangrijk om te constateren dat de bomen een zeer positieve groeiontwikkeling hebben doorgemaakt; ze zijn het duidelijk beter gaan doen dan voor de TFI-behandeling. Wij gaan nu met TFI onderzoek doen bij de bomen met enige wortelopdruk en verwachten dat een extra behandeling volstaat om ook deze problemen op te lossen.

Het is toch prachtig dat dankzij de inzet van de TFI-methode® de bomen in deze wijk niet zijn geruimd en dat er nu prachtige volwassen bomen staan! Kortom een zeer geslaagde proef die al een vervolg heeft gehad in een andere wijk.”

Martin Kroon
Gegevensbeheerder / Boombeheerder @ Gemeente Zoetermeer