Monumentale bomen in Doetinchem herstellen zich

Doetinchem, Ruimzichtlaan

Monumentale bomen in Doetinchem herstellen zich

In Doetinchem ligt een arboretum op het terrein rondom villa Ruimzicht. De aanleg in de tweede helft van de 19e eeuw met circa 50 boomsoorten maakt het arboretum van historische waarde en heeft mede op basis daarvan de status van rijksmonument.

Behandeling

Wanneer een aantal monumentale bomen uitval vertonen zet Gemeente Doetinchem zich in om de deze te behouden. Marc van Rijsewijk, coördinator cluster infra groen, legt uit:

“In april 2019 hebben wij TFI Vitaler Groen de opdracht gegeven om een aantal monumentale beuken, treurbeuken en mammoetbomen te behandelen in het Rijksmonument Arboretum Villa Ruimzicht. De bomen zijn vermoedelijk ruim 100-150 jaar oud (geplant tussen 1853 en 1920) en zijn rond de 30 meter hoog en hebben een omtrek van ruim 5 meter.

Het doel van de behandeling volgens de TFI methode® was het voorkomen van een verdere conditievermindering van deze monumentale bomen en het voorkomen van droogtestress. De bomen vertonen in de zomer van 2021 de eerste tekenen van extra groei en herstel, met name de treurbeuken. Ik ben tevreden over het resultaat tot nu toe en wellicht kunnen we de TFI methode® vaker toepassen binnen gemeente Doetinchem.”

TFI is trots op het reeds behaalde resultaat en zal de komende jaren de ontwikkeling van de bomen blijven monitoren.

Wilt u meer weten over de TFI-methode® ? Bekijk hier wat TFI Vitaler Groen voor u kan betekenen bij het beheer van monumentale bomen of neem contact met ons op voor meer informatie.