KLANT AAN
HET WOORD

Wat zeggen onze klanten over TFI?

Wij kunnen u wel vertellen hoe de TFI-methode werkt, maar we laten liever onze klanten aan het woord. Hieronder staan diverse testimonials met de ervaringen van onze klanten.

“Het resultaat overtreft onze verwachtingen: vanaf het eerste jaar na de behandeling hebben de bewoners al geen enkele luisoverlast meer.”

Gemeente Hoogeveen

In de Hazelaarstraat en de Begoniastraat in Hoogeveen staan negen fors uitgegroeide monumentale eiken en linden die de bewoners flink wat luisoverlast bezorgden. Roelof Plat van de gemeente trok aan de bel bij TFI. “Omdat dit soort monumentale bomen van grote waarde zijn voor onze gemeente en de luisoverlast een eerste indicatie is dat de bomen aan het afzwakken zijn, heb ik TFI opdracht gegeven de bomen te behandelen. Het resultaat overtreft onze verwachtingen: meteen het eerste jaar na de behandeling hebben de bewoners al geen enkele luisoverlast meer. Zij hebben dit ook positief gemeld bij de gemeente! Een fantastisch resultaat waar de bewoners zeer dankbaar voor zijn. We blijven dit volgen!”

Roelof Plat
Werkvoorbereider @ Gemeente Hoogeveen

“Dankzij de TFI-methode kunnen we de bomen in het centrum zonder luisoverlast behouden voor de stad.”

Gemeente Leiden

“In 2016 heeft TFI met succes de luisoverlast bij diverse (linde)bomen in het centrum van Leiden aangepakt. Reden voor ons om wederom te kiezen voor de TFI-methode® met Luisgarant, zodat we gegarandeerd voor 3 jaar van de luisoverlast af zijn! We hebben opnieuw een groot aantal overlastgevende bomen in het centrum aangewezen. Overigens zien we dit niet alleen als overlastbestrijding, maar ook als een goede investering in de vitaliteit van de bomen. Gezonde bomen kunnen zich beter weren tegen de problemen van verstedelijking en blijven langer voor de toekomst behouden. Daarnaast hebben we in Leiden ervaren dat de bomen na een TFI-behandeling minder doodhout vormen, waardoor minder onderhoud nodig is. We zijn blij dat we de bomen in het centrum dankzij de TFI-methode langer, makkelijk beheersbaar én zonder overlast kunnen behouden voor de stad.”

Paul Verhoog
Opzichter Groen @ Gemeente Leiden

“De verdichting van de bodem is opgelost en het waterbergend vermogen aanzienlijk toegenomen.”

Gemeente Dordrecht

“In 2015 hadden wij erg veel wateroverlast in het Weizigtpark in Dordrecht. Samen met TFI hebben wij hier een proef gedaan met de TFI-methode om de bodemverdichting op te lossen. Die is zo goed verlopen dat wij hebben besloten onder andere de rest van het park dit jaar te laten aanpakken.
Op de plekken waar we met TFI een proef hebben uitgevoerd, ervaren wij helemaal geen problemen meer. De verdichting van de bodem is opgelost en het waterbergend vermogen aanzienlijk toegenomen. De bodem onder het hele park kan straks weer optimaal als waterbuffer dienen en dat is gezien de klimaatverandering voor een stad als Dordrecht van groot belang.”

Oege Oevering
Vakspecialist Groen @ Gemeente Dordrecht

“De resultaten zijn echt om blij van te worden.”

Provincie Gelderland

“De jonge eiken in de berm langs de N315 bij Neede hebben jarenlang te kampen gehad met een slechte conditie en stagnerende groei. Toen we in 2014 constateerden dat de eiken langzaam aan het afsterven waren, hebben we contact opgenomen met TFI. We waren tevreden over eerdere projecten en Gert Veldhuizen heeft ons ervan overtuigd dat ook dit keer een TFI-behandeling uitkomst zou bieden. De resultaten zijn echt om blij van te worden: de bomen tonen het hele seizoen een goede bladzetting, de groei is goed en er zijn geen bomen afgestorven. TFI heeft ter plekke nog een groeiplaatsonderzoek uitgevoerd en er is aanzienlijke nieuwe wortelontwikkeling te zien. Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de bomen geen droogtestress meer hebben en wij zijn verlost van onze bomenstress. “

Gerbert Kleine
Vaktechnisch medewerker @ Provincie Gelderland

“Wij hebben tot op heden geen enkele overlast van de luizen in de lindebomen gehad.”

Gemeente Peel en Maas

“Naar aanleiding van de behandeling van de lindebomen op de Markt in Kessel hadden wij beloofd jullie op de hoogte te houden. Wij hebben tot op heden geen enkele overlast van de luizen in de lindebomen gehad. De behandeling heeft dus zeer goed gewerkt! Nogmaals hartelijk dank voor de ondernomen actie.”

Pim Hillen
Medewerker Wijk, Natuur en Landschap @ gemeente Peel en Maas

namens Pim Janssen & Claire Rijsdijk van Restaurant Corsica.

“TFI heeft de luisgarantie voorzichtig verhoogd naar 3 jaar, wij begrijpen wel waarom.”

Gemeente Venray

“In 2012 hebben wij 25 lindebomen en 3 esdoorns aan de Wilhelminastraat in Venray laten behandelen door TFI. De aanleiding was behoorlijke luisoverlast in de bomen. Destijds gaf TFI nog 2 jaar luisgarantie af, maar we zijn inmiddels 4,5 jaar verder en we hebben nog steeds geen nieuwe meldingen van luisoverlast gehad! Inmiddels heeft TFI de luisgarantie voorzichtig verhoogd naar 3 jaar, wij begrijpen wel waarom. Op basis van onze positieve ervaringen hebben we dit jaar diverse bomen aan de Kempweg laten behandelen.”

Marion de Bresser
Beheerder Bossen en Bomen @ Gemeente Venray

“Inmiddels zijn we acht jaar verder en is de wortelopdruk nog altijd minimaal.”

Gemeente Haaksbergen

“De platanen aan de Meester Eenhuisstraat in Haaksbergen stonden slecht in het blad en veroorzaakten veel overlast door de wortelopdruk in het trottoir en onder het geasfalteerde fietspad. In 2008 hebben wij de bomen door TFI laten behandelen. Inmiddels zijn we acht jaar verder en staan de bomen er kerngezond bij. De wortelopdruk is nog altijd minimaal. Het resultaat is prachtig, de TFI-methode overtreft onze verwachtingen.”

Wilfried Derksen
Medewerker Beheer @ Gemeente Haaksbergen

“De planten op het Mariaplein ontwikkelen zich goed en er is geen wateroverlast meer geweest.”

DAR Nijmegen

“Het Mariaplein in Nijmegen is een verhoogde heuvel van zo’n 2 meter hoog en een oppervlakte van 600m². Hierin is Vinca Minor aangeplant. Nadat in de droge zomer van 2015 een groot deel van de beplanting uitviel, zijn we begonnen met het inboeten van de heuvel. Tijdens het herplanten begon het flink te regenen. Toen we daarna de werkzaamheden wilden hervatten, bleek de toplaag volledig verzadigd te zijn met water. Onze groenmedewerkers zakten enkeldiep in de grond… TFI heeft dit probleem volledig voor ons opgelost. Eén dag na de behandeling met de TFI-Methode was het resultaat al zichtbaar! Het inboeten kon doorgaan en sindsdien blijft het talud droog, óók na hevige regenval of natte perioden. De planten op het Mariaplein beginnen zich ondertussen goed te ontwikkelen en er is geen wateroverlast meer geweest. Ik wil benadrukken dat we zeer tevreden zijn met de oplossing van TFI.”

Nick Bruisten
Toezichthouder Integraal Beheer Openbare Ruimte @ DAR Nijmegen

“TFI gaf aan dat de behandeling niet direct een zichtbaar resultaat zou opleveren, maar het effect is nu al te zien.”

Gemeente Gilze Rijen

“In 2015 heeft TFI twee monumentale platanen in de Julianastraat in Rijen behandeld. We hebben de bomen ook laten snoeien. Beide waren in 2014 beoordeeld als risicobomen, met een toekomstverwachting van vijf tot tien jaar. Dit jaar zijn de bomen opnieuw beoordeeld. De eerste boom is door een overbelaste tak nog steeds een risicoboom, maar met een toekomstverwachting van meer dan 15 jaar. De tweede boom is een veilige boom met eveneens een toekomstverwachting van meer dan 15 jaar. Mijn contactpersoon bij TFI gaf aan dat de behandeling niet direct een zichtbaar resultaat zou opleveren, maar het effect is nu al te zien. Bij de VTA-inspectie werd meteen duidelijk dat de oude bomen erop vooruit zijn gegaan, met een betere toekomstverwachting en dus vitaliteit. Wij zijn er erg blij mee, zeker omdat er in onze gemeente slechts een paar van deze bomen staan.”

Henri Schoenmakers
Medewerker Groen @ ABG Gemeenten

“In september 2015 heeft TFI de bodemverdichting opgeheven. Sindsdien hebben wij geen wateroverlast meer en doet onze grasmat het veel beter!”

Gemeente Nijmegen

“Op de Drieskensacker te Nijmegen hadden wij erg veel wateroverlast op een stuk gras langs een wandelpad en bij een aantal speeltoestellen. De bodem was zwaar verdicht en de aanliggende schuurtjes waterde ook nog eens op dit stuk grond af. Het gevolg: een groot deel van het regenwater zakte niet in de grond, maar stroomde over het wandelpad weg. Hierdoor ontstonden in de wintermaanden ook nog eens gevaarlijke situaties door gladheid. Gelukkig kwam ik in contact met TFI. De TFI-methode® bleek de oplossing waarnaar we op zoek waren.
In september 2015 heeft TFI de bodemverdichting opgeheven. Sindsdien hebben wij geen wateroverlast meer en doet onze grasmat het veel beter!”

Anne-Marie Cobussen
Opzichter Openbare Ruimte @ gemeente Nijmegen

“Normaal stond het gazon na een beetje regenval dagen onder water, nu na 100mm met een uur weer begaanbaar!”

Ipsedebruggen

“In het voorjaar van 2013  hebben we bij ons op locatie het gazon ingezaaid en hebben we tussen de rijweg en het voetpad plantvakken met rozen en bomen aangeplant. Van de bomen zijn er 10 van de 30 doodgegaan waar er na herplanting weer 7 van afstierven. De oorzaak was voor mij duidelijk: stagnerend regenwater. Hierdoor stonden een aantal stukken grond enkele dagen onder water terwijl het maar een beetje geregend had.

November 2014 hebben we de bodemverdichting laten opheffen door TFI. En wat een resultaat! Normaal stonden het gazon en de plantvakken na een beetje regenval dagen onder water, nu na 100mm met een uur weer begaanbaar!”

Jan Verwoerd
Coördinator Groenvoorziening @ Ipsedebruggen

“Bij een laan met lindebomen die wij door TFI hebben laten behandelen tegen luisoverlast, hebben wij goede resultaten ervaren en geen klachten van de bewoners meer gehad.”

Gemeente Brunssum

“In 2012 hebben wij, als gemeente Brunssum, de groeiplaats van 14 monumentale platanen laten verbeteren door TFI. Het eerste jaar was er nog weinig merkbaar van de effecten van de uitgevoerde groeiplaatsverbetering. Echter was, zoals toegezegd, het effect het afgelopen jaar duidelijk zichtbaar!

De platanen hebben een betere bladzetting en een mooiere bladkleur. Ook hebben ze het afgelopen jaar beduidend minder last van Massaria en Gnomonia “bladvlekkenziekte” gehad met minder onderhoud als gevolg.

Bij een laan met lindebomen die wij door TFI hebben laten behandelen tegen luisoverlast,  hebben wij goede resultaten ervaren en geen klachten van de bewoners meer gehad.”

Paul Hollander
Boombeheerder @ gemeente Brunssum.

“Meteen het eerste jaar na de behandeling hebben de bewoners al geen enkele luisoverlast meer.”

Gemeente Haaren

“In onze gemeente staan 18 lindebomen die al 10 jaar geen enkele groei meer doormaakten. We stonden op het punt ze te vervangen, toen TFI4000 in 2013 adviseerde ze een kans te geven met groeiplaatsverbetering. De reactie van de lindebomen op de TFI-methode was echt indrukwekkend. De bomen groeiden opeens zó goed dat alle vorstschade / zonnebrand van de afgelopen jaren al na één seizoen vrijwel geheel overgroeid was. Ook dit jaar hebben de bomen zich verder doorontwikkeld en zien ze er prachtig uit.

Dankzij de TFI-methode staan deze bomen niet meer op de nominatie om te worden vervangen, maar vormen ze een gezonde basis voor een mooie, nieuwe laan.”

Ad van de Ven
Beleidsmedewerker @ gemeente Haaren

“In de gebieden waar de TFI-methode is toegepast staat geen of minder water op het maaiveld dan elders/verwacht.”

Gemeente Zeewolde

“Ik begreep vanochtend van mijn collega van de buitendienst dat het injecteren van de bodem via de TFI methode, die drie weken geleden is uitgevoerd, van zowel de begraafplaats in Zeewolde als de bomen langs de Kwartiermakerslaan een positief effect hebben gehad op de vochthuishouding.
In de gebieden waar de TFI methode is toegepast staat geen of minder water op het maaiveld dan elders/verwacht. Het heeft ook in Zeewolde gisteren en vrijdag veel geregend!! We blijven dit volgen.”
Benco Schans
Beleidsmedewerker Cultuurtechniek @ gemeente Zeewolde

“We hebben geen klachten meer ontvangen over luisoverlast.”

Gemeente Twenterand

“We hadden in het verleden veel luisoverlast in een aantal lindebomen op de Brink in Den Ham. In 2009 hebben we deze bomen laten behandelen door TFI. De resultaten waren in 2009 en 2010 zó naar tevredenheid dat we in het voorjaar daarop door de hele gemeente 64 probleembomen met luisoverlast hebben laten behandelen. Dit met een garantie van 3 jaar.
Over deze bomen hebben we uit de wijken in de groeiseizoenen 2011 en 2012 geen klachten door luisoverlast meer ontvangen.”
Henk Nieuwerth
Uitvoerder Cultuur & Groentechniek @ gemeente Twenterand

“Ook voor de komende jaren verwacht ik geen last meer te krijgen van wortelopdruk.”

Gemeente Barneveld

“Wij hadden vele jaren overlast van wortelopdruk op het fietspad aan de Thorbeckelaan. Scheve tegels door de wortels van platanen tussen de rijweg en het fietspad veroorzaakten gevaarlijke situaties! Om dit te voorkomen moesten wij minimaal elk jaar wortels verwijderen en de bestrating pleksgewijs opnieuw leggen. Uiteindelijk werd dit voor ons te gek, te duur en begonnen wij er zelfs over na te denken om de platanen te verwijderen. Gelukkig kwamen wij in contact met Gert Veldhuizen van TFI4000. Hij heeft ons overtuigd om deze problemen anders aan te pakken. Het is nu alweer 5 jaar geleden dat wij besloten de bomen te behandelen conform de TFI methode, en de bestrating, die na de behandeling opnieuw werd gelegd, ligt er nog steeds goed bij! Ook voor de komende jaren verwacht ik geen last te krijgen van wortelopdruk op deze locatie. Daarbij hebben wij de bomen kunnen behouden en zijn de bomen het zelfs beter gaan doen. Kortom een succes dat wij in samenwerking met TFI al op diverse andere plekken naar grote tevredenheid hebben herhaald! Ik wil dan ook graag de TFI methode en het bedrijf TFI4000 aanbevelen bij mij collega’s die te maken hebben met wortelopdruk.”

Johan Ossendrijver
Teamleider Afdeling Beheer & Openbare Ruimte @ Gemeente Barneveld